BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, February 19, 2011

PERISTIWA MENARIK SEMASA KELAHIRAN NABI SAW

Kelahiran nabi saw penuh dengan rahmat buat sekian alam....

Bermula dengan hari kelahiran nabi saw, peristiwa yg pertama ialah keadaan Mekah dan sekelilingnya ketika berada di dalam keadaan yang damai yang menenangkan jiwa. Angin yang bertiup sepoi-sepoi, keadaan alam ketika itu seolah-olah menyambut ketibaan tetamu agung yang tidak pernah dirasai oleh penduduk Mekah sebelum ini....allahu akbar..

Manakala peristiea yg kedua ialah kelahiran nabi saw juga disambut dengan suka cita oleh keluarga bani Hasyim. Di negeri Parsi, kelahiran nabi saw, Muhammad bin Abdullah memadamkan api-api keramat kaum majusi di kuil-kuil yang selama seribu tahun tidak terpadam semenjak dihidupkan. Kelahiran Muhammad juga menggoyangkan sendi-sendi istana Qisro Rumawi dan menyebabkan menaranya roboh. Muhammad lahir dengan membawa panji-panji risalah terakhir dari Allah untuk umat manusia.

Dan yg ketiga,ialah ketahui dari sejarah dan hadis bahawa ketika Nabi Muhammad saw lahir, dinding-dinding istana Qisro retak dan menaranya roboh. Api di kuil-kuil persembahan Parsi padam. Danau dan sawah mengering. Berhala-berhala yang memenuhi pelantaran Kaabah tumbang. Cahaya dari tubuh Muhammad memancar naik ke langit dan menerangi semua tempat yang dilaluinya.

Keempat, Anusyirwan dan pendeta-pendeta Zaratustra mendapat mimpi yang menakutkan. Ketika lahir, Nabi kecil itu telah tersunat dan tali pusatnya pun sudah terpotong. Ketika lahir ke dunia, beliau berkata; “Allahu Akbar, alhamdulillah, Dialah Allah yang harus disembah siang dan malam.”

0 ulasan: